Turismul dentar, un fenomen in crestere in Romania

Turismul dentar a capatat amploare pe masura ce tehnicile de medicina stomatologica au cunoscut o evolutie uluitoare. De exemplu, astazi, in clinicile romanesti de profil pacientii pot beneficia de dinti ficsi intr-o singura zi – tratament cunoscut sub numele de Fast and Fixed. De altfel, implantologia dentara este unul dintre segmentele tot mai cautate de catre cetatenii de peste hotare, atunci cand practica turismul medical in tara noastra. Motivul este, spunem noi, cat se poate de evident: preturile de la noi sunt mai mici chiar si de doua sau trei ori comparativ cu tarifele practicate in alte state ale Europei de Vest. In acelasi timp, turismul dentar in tara noastra este in continua crestere si datorita calitatii materialelor si serviciilor pe care clinicile autohtone le folosesc si le presteaza. Printre pacientii care calatoresc aici pentru a beneficia de servicii de sanatate orala se numara locuitorii Italiei, Frantei si Spaniei, de regula persoane trecute de varsta de 50 de ani care, in trecut, au experimentat tratamente dentare nereusite.

Pentru cei care isi doresc un ”sejur medical” complet, reprezentantii clinicilor dentare din tara ofera pachete speciale, aflandu-se, parca in competitie cu agentiile turistice. Practic, in cazurile in care planul de tratament propus de medic si agreat de catre pacient dureaza mai mult de o saptamana, beneficiarilor serviciilor medicale li se propune combinarea tratamentului cu vacanta in tara respectiva. Astfel, strainii pot vizita atractiile zonei, in timp ce isi rezolva problemele dentare.

Si totusi, de ce prefera strainii sa calatoreasca in Romania in scop medical? Raspunsul este cat se poate de simplu: datorita costurilor reduse considerabil fata de cele prestate in tara lor pentru servicii similare. Este cunoscut faptul ca in Statele Unite si in Canada tratamentele dentare sunt foarte costisitoare si, mai mult decat atat, asigurarea medicala acopera, deseori, doar procedurile de baza. Drept consecinta, strainii prefera sa cheltuie aici, in medie, aproximativ 5.000 de euro pentru proceduri stomatologice care solutioneaza probleme de uzura si estetica dentara, de trei ori mai putin decat in statele de care apartin.