Republica Dominicană este lider în sectorul turismului medical și stomatologic din Caraibe

Turismul medical este unul dintre cele mai profitabile domenii ale sectorului turistic, deoarece turiștii medicali și stomatologici cheltuiesc de șase ori mai mult decât turiștii obișnuiți de vacanță.

Potrivit Centrelor de control al bolilor din Statele Unite, cele mai frecvente proceduri la care sunt supuși oamenii în timpul călătoriilor de turism medical includ îngrijirea dentară, chirurgia cosmetică, tratamentele de fertilitate, transplantul de organe și țesuturi și tratamentul cancerului.

Și dacă pot combina tratamentul medical cu o vacanță plăcută, cu atât mai bine.

Majoritatea turiștilor medicali provin din Statele Unite, unde asistența medicală, chiar și cu asigurare, poate fi prohibitiv de scumpă. De exemplu, un singur implant dentar, care ar putea costa 1 000 de dolari în mai multe țări, ar putea costa 5 000 de dolari în Statele Unite, astfel încât diferența de cost pentru implantarea unui set întreg de dinți ar putea fi semnificativă.

Republica Dominicană și-a consolidat poziția de principală destinație de turism medical din Caraibe și ocupă locul al doilea în America Latină, ajungând pe locul 19 la nivel global, datorită sosirii a 262.902 pacienți în 2022.

Aceste date, relatează Dominican Today, au fost dezvăluite în timpul celui de-al șaselea Congres Internațional de Turism de Sănătate și Bunăstare, o reuniune a unor personalități din sectorul medical, turistic și financiar, atât local, cât și regional.

În cadrul evenimentului, Alejandro Cambiaso, președintele Asociației Dominicane de Turism de Sănătate (ADTS), a prezentat cel de-al doilea studiu privind turismul de sănătate și wellness din această țară, punând în evidență impactul economic și provocările acestui sector.

Raportul subliniază faptul că pacienții internaționali care solicită îngrijiri medicale în Republica Dominicană cheltuiesc în medie 7.500 de dolari.

Din această sumă, 5.000 de dolari sunt alocați pentru cheltuieli medicale, în timp ce 2.000 de dolari sunt destinați pentru cazare și transport. Aceste cheltuieli substanțiale depășesc cu mult cheltuielile medii ale turiștilor obișnuiți.

În 2022, țara a primit 262.902 de pacienți internaționali, majoritatea solicitând tratamente stomatologice (179.085), urmate de operații plastice (40.000), alte intervenții chirurgicale (26.290) și medicină ambulatorie și preventivă (17.527). Acești turiști din domeniul sănătății au reprezentat aproximativ 3,7% din turiștii nerezidenți care au sosit în țară pe calea aerului, totalizând 7.163.394 de vizitatori.

Studiul relevă că 77% din serviciile de turism medical sunt furnizate de clinici private, în timp ce 23% funcționează sub diferite scheme de management cu tehnologie avansată.

Unele dintre aceste centre dețin acreditări internaționale, inclusiv Joint Commission International (JCI), Accreditation Canada și Accreditation Commission for Health Care (ACHC). Au fost identificate 19 unități în întreaga țară, fiind colectate informații de la 13 dintre acestea, reprezentând 68% din eșantion.

Majoritatea serviciilor de turism de sănătate sunt concentrate în regiunea de sud-est (Santo Domingo, Punta Cana și La Romana) și în regiunea Cibao de nord (Santiago și Puerto Plata).

Studiul identifică, de asemenea, mai multe provocări, inclusiv necesitatea de a spori inovarea și de a stabili un sistem eficient de recertificare medicală. Studiul subliniază că, deși personalul medical este foarte calificat, personalul tehnic și cel de asistență medicală trebuie îmbunătățit. De asemenea, au fost observate provocări legate de competența lingvistică, munca la negru și capacitățile tehnologice.