Obiective turistice in judetul Cluj

Salina Turda

Cel mai cunoscut obiectiv turistic din județ, vizitat de peste 2,5 milioane de turiști din lumea întreagă de când aceasta a intrat în circuitul turistic, în anul 1992. Cu toate acestea, cel mai mare număr de vizitatori ai salinei a fost înregistrat după modernizarea recentă a acesteia, prin accesarea de fonduri europene, în 2009-2010. În prezent, salina este un monument istoric al județului și o oază de relaxare pentru turiști, aceștia putând să se plimbe cu barca pe lacul din salină, să joace bowling, să urce în caruselul Roata Mare, să viziteze altarul sau minele de sare. Intrarea se face pe baza unui bilet care valorează 20 lei pentru adulți și permite intrarea pentru o zi în salină, iar elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reduceri. În interior însă se pot percepe taxe suplimentare pentru închirierea bărcuțelor, carusel sau alte activități. Salina se află în municipiul Turda, iar dacă ajungeți acolo, vă recomand să nu plecați fără să vizitați și băile sărate, ruinele cetății Potaissa a legiunii a V-a Macedonica și cele ale cetății medievale Turda, mormântul lui Mihai Viteazul sau Grădina Zoologică.

Cheile Turzii

Rămâi tot în zona Turda, dacă ești iubitor de natură, ca să te bucuri de Cheile Turzii, formate prin erodarea calcarului jurasic. Cheile au o lungime de 1.270 m și o înălțime maximă de 200 m și sunt străbătute de pârâul Hășdate. Monumentul naturii a fost inclus pe lista patrimoniului UNESCO, pentru că este unul dintre cele mai importante monumente ale naturii din zonă. În Cheile Turzii s-au format mai bine de 60 de peșteri, majoritatea dintre acestea cu lungimi de sub 20 m, însă cea mai lungă are 120 m. În Cheile Turzii s-a construit și o cabană cu aspect medieval.

Zona a fost numită rezervație naturală datorită celor peste 1.000 de specii de plante (printre care și usturoiul sălbatic) și în jur de 67 specii de animale, incluzând căprioare, nevăstuici, vulpi, mistreți, iepuri, jderi și altele.

Castelul Banffy din Bonțida

A fost cunoscut ca Versailles-ul Transilvaniei, este un ansamblu arhitectonic construit de familia Bánffy în comuna Bonțida, județul Cluj. Nucleul complexului de edificii este renascentist, extinderile și modificările ulterioare au fost făcute în secolul al XVIII-lea în stil baroc, iar în secolul al XIX-lea în stil neoclasicist și stil romantic (galeria neogotică de la 1855). Ansamblul se află în prezent în proces de restaurare. In anul 2008 contesa Bánffy Katalin, fiica lui Bánffy Miklós, proprietara actuală a castelului, care trăiește în Maroc, a încheiat un contract concesional pe 49 ani cu Fundația Transylvania Trust, conform căruia Fundația va reabilita castelul și va înființa un centru cultural și de specializare

Cascada Vălul Miresei

Este una dintre cele mai frumoase cascade din România. Căderea de apă este de peste 30 m. Pe timp de iarnă peretele stâncos îngheață, fiind un excelent loc de escaladă pe gheață pentru cei pasionați de acest sport. O legendă veche amintește că numele cascadei vine de la faptul că demult o mireasă ar fi căzut de pe stâncile abrupte din zona unde este cascada, iar voalul ei a rămas agățat pe stânci. Acolo, nuntașii s-au oprit și au început să plângă, astfel formându-se cascada. În realitate, numele s-ar putea atribui formei cascadei care seamăna cu un voal.