În medie, care este numărul pacienților străini care mai vin la cabinet? Câți erau înainte de pandemie?

Turismul medical este semnificativ în domeniul stomatologiei. El implică două categorii de pacienți: românii care și-au stabilit reședința sau domiciliul în străinătate și vin în țară pentru a-și rezolva problemele stomatologice și pacienți care nu sunt cetățeni români, în special cetățeni ai Uniunii Europene. Pentru această categorie de pacienți există prevederi legale dedicate și au fost actualizate pe această temă actele normative de referință  din domeniu. Această activitate este definită ca asistență medicală transfrontalieră și implică sistemele de asigurări de sănătate din țările Uniunii Europene.

Pandemia, prin restricțiile de circulație, a diminuat considerabil acest flux de pacienți dar în contextul social și economic previzibil pe termen scurt și mediu, ne așteptăm la o reluare a turismului medical și la o creștere semnificativă a solicitărilor pe acest segment. Calitatea serviciilor, profesionalismul recunoscut internațional al medicilor stomatologi români precum și prețurile corecte și accesibile sunt motivele principale care atrag această categorie de pacienți. 

Stomatologia a fost privatizată prin politicile de sănătate implementate cu 25 de ani în urmă. Centrele stomatologice au fost desființate și medicii stomatologi, la fel ca tehnicienii dentari, au trecut în sistem privat. Au rămas în sistem de stat doar cabinetele dentare din instituții și entități care aveau servicii medicale proprii. Cabinetele dentare școlare au fost și ele desființate în cea mai mare parte. Ca urmare, a rămas un număr foarte mic de cabinete stomatologice care funcționează în sistem bugetar. Peste 95% din furnizorii de servicii de medicină dentară sunt privați. 

Dacă un pacient primește servicii stomatologice prin sistemul de asigurări de sănătate, el va plăti procentul din tarif care îi revine în funcție de natura tratamentului și categoria de asigurat în care se încadrează. Tratamentele stomatologice, ca orice tratament medical, sunt scumpe raportat la veniturile mici ale salariaților. Fiecare pacient plătește cât consideră că poate suporta din venitul pe care-l are. În funcție de aceasta, pacienții solicită adesea doar anumite tratamente, în limita unui buget limitat.

Pentru tratamente complexe, cu reabilitări orale protetice, pacienții plătesc onorarii consistente. O medie a costurilor tratamentelor stomatologice pentru o persoană pentru un an de zile se poate estima sub forma tratamentelor solicitate sau sub forma tratamentelor în mod obiectiv necesare iar între acestea există o diferență enormă. Piața de servicii stomatologice poate fi estimată la valori de  2-5 miliarde de lei anual. Sunt pacienți care nu au fost niciodată la un cabinet dentar în ultimii 20 de ani și sunt pacienți care frecventează în mod regulat un cabinet stomatologic.