Cabinetele stomatologice în pandemie

Piaţa serviciilor stomatologice, estimată la circa 1,5 miliarde de lei, nu a fost nici aceasta ocolită de efectele economice ale pandemiei de COVID-19, cu o blocare totală a activităţii cabinetelor în perioada stării de urgenţă. Totuşi, după revenire, oamenii par mai preocupaţi ca niciodată de sănătatea dentară, după cum observă Dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog şi ortodont care deţine şi o clinică de profil.

„Dinamica pacienţilor s-a schimbat, pacienţii care făceau turism medical s-au aflat în imposibilitatea de a accesa serviciile medicale de la noi din ţară. Am observat însă, o creştere a numărului de pacienţi români care au solicitat servicii stomatologice. Acest lucru, în contextul pandemiei, îl putem pune pe seama schimbării priorităţilor oamenilor şi a creşterii interesului faţă de sănătatea generală şi dentară”, descrie Dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog ortodont şi fondator al clinicii PerfectDent, schimbările aduse de pandemie pe piaţa pe care activează. Prezentă pe piaţa din Bucureşti din 2007, PerfectDent a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de circa 370.000 de lei, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe şi are un număr mediu de trei salariaţi.

În ceea ce priveşte evoluţia pieţei în continuare, Densia Zaharia spune că estimarile iniţiale au fost că piaţa va creşte în jur de 10% faţă de 2019, valoarea acestei fiind de peste

1,5 miliarde de lei. „Contribuţiile majore vin din creşterea numărului celor care accesează servicii stomatologice şi a faptului că pacienţii se orientează către soluţii de tratament moderne. Aceste soluţii implică tehnologii digitatalizate, materiale premium şi implicit costuri mai mari pentru tratamente”, explică ea.

Potrivit ei, perioada celor două luni de pauză în activitatea medicală stomatologică a influenţat nu doar businessurile de profil, ci şi confortul pacienţilor cu tratamente începute şi nefinalizate, acestea cauzând complicaţii, prin urmare ei au devenit mult mai conştienţi de importanţa sănătăţii dentare. „Am observat o creştere a numărului celor care solicită tratamente stomatologice atât în rândul copiilor şi a adolescenţilor, cât şi în rândul adulţilor. Spre exemplu, în ceea ce priveşte tratamentele ortodontice, tehnologia şi noile tipuri de aparate dentare apărute pe piaţă îi atrag pe pacienţi. Ei aleg variante de aparate proiectate computerizat, cu tehnică precisă, «invizibile», cu poziţionare în spatele dinţilor sau gutiere transparente detaşabile şi foarte confortabile”, explică ea.