Cabinetele stomatologice în pandemie

Pia┼úa serviciilor stomatologice, estimat─â la circa 1,5 miliarde de lei, nu a fost nici aceasta ocolit─â de efectele economice ale pandemiei de COVID-19, cu o blocare total─â a activit─â┼úii cabinetelor ├«n perioada st─ârii de urgen┼ú─â. Totu┼či, dup─â revenire, oamenii par mai preocupa┼úi ca niciodat─â de s─ân─âtatea dentar─â, dup─â cum observ─â Dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog ┼či ortodont care de┼úine ┼či o clinic─â de profil.

ÔÇ×Dinamica pacien┼úilor s-a schimbat, pacien┼úii care f─âceau turism medical s-au aflat ├«n imposibilitatea de a accesa serviciile medicale de la noi din ┼úar─â. Am observat ├«ns─â, o cre┼čtere a num─ârului de pacien┼úi rom├óni care au solicitat servicii stomatologice. Acest lucru, ├«n contextul pandemiei, ├«l putem pune pe seama schimb─ârii priorit─â┼úilor oamenilor ┼či a cre┼čterii interesului fa┼ú─â de s─ân─âtatea general─â ┼či dentar─âÔÇŁ, descrie Dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog ortodont ┼či fondator al clinicii PerfectDent, schimb─ârile aduse de pandemie pe pia┼úa pe care activeaz─â. Prezent─â pe pia┼úa din Bucure┼čti din 2007, PerfectDent a ├«nregistrat anul trecut o cifr─â de afaceri de circa 370.000 de lei, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finan┼úe ┼či are un num─âr mediu de trei salaria┼úi.

├Än ceea ce prive┼čte evolu┼úia pie┼úei ├«n continuare, Densia Zaharia spune c─â estimarile ini┼úiale au fost c─â pia┼úa va cre┼čte ├«n jur de 10% fa┼ú─â de 2019, valoarea acestei fiind de peste

1,5 miliarde de lei. ÔÇ×Contribu┼úiile majore vin din cre┼čterea num─ârului celor care acceseaz─â servicii stomatologice ┼či a faptului c─â pacien┼úii se orienteaz─â c─âtre solu┼úii de tratament moderne. Aceste solu┼úii implic─â tehnologii digitatalizate, materiale premium ┼či implicit costuri mai mari pentru tratamenteÔÇŁ, explic─â ea.

Potrivit ei, perioada celor dou─â luni de pauz─â ├«n activitatea medical─â stomatologic─â a influen┼úat nu doar businessurile de profil, ci ┼či confortul pacien┼úilor cu tratamente ├«ncepute ┼či nefinalizate, acestea cauz├ónd complica┼úii, prin urmare ei au devenit mult mai con┼čtien┼úi de importan┼úa s─ân─ât─â┼úii dentare. ÔÇ×Am observat o cre┼čtere a num─ârului celor care solicit─â tratamente stomatologice at├ót ├«n r├óndul copiilor ┼či a adolescen┼úilor, c├ót ┼či ├«n r├óndul adul┼úilor. Spre exemplu, ├«n ceea ce prive┼čte tratamentele ortodontice, tehnologia ┼či noile tipuri de aparate dentare ap─ârute pe pia┼ú─â ├«i atrag pe pacien┼úi. Ei aleg variante de aparate proiectate computerizat, cu tehnic─â precis─â, ┬źinvizibile┬╗, cu pozi┼úionare ├«n spatele din┼úilor sau gutiere transparente deta┼čabile ┼či foarte confortabileÔÇŁ, explic─â ea.